Transport

Zowel het lokale als internationale transport van het hout wordt door Nordic Timber in samenwerking met geselecteerde transportondernemingen van begin tot eind in eigen beheer verzorgd.

In 2010 bestond 25% van het totale binnenlandse uitgevoerde transport in Zweden uit hout en houtproducten.

Door alle in Zweden geregistreerde vrachtvervoerders werd in 2010 alleen al ongeveer 42,8 miljoen ton aan rondhout en 27,4 miljoen ton aan bewerkt hout en bijproducten binnen Zweden over de weg vervoerd. Naast het wegvervoer werd in 2010 ongeveer 14.1 miljoen ton aan rondhout en houtproducten over het spoor vervoerd. Over water werd er, binnen Zweden voor lokaal gebruik, in 2010 ongeveer 750.000 ton aan houtproducten vervoerd terwijl de import en export van houtproducten over zee resp. ongeveer 8.3 en 9.4 miljoen ton bedroeg.
(bron; Skogsstatistisk arsbok 2012)

Nordic Timber heeft met diverse lokale en internationale wegvervoerders in Nederland, Rusland, Zweden en in andere landen binnen Europa goede afspraken gemaakt voor wat betreft het vervoer van houtproducten vanaf de zagerijen en/of bewerkers naar de bestemming die door de klant is opgegeven. Wanneer de eindbestemming niet rechtstreeks kan worden bereikt dan wordt de vracht overgenomen door lokale vrachtrijders die ervoor zorgen dat de vracht alsnog binnen de afgesproken termijn zal worden geleverd.

Nordic Timber organiseert ook het lokale vervoer tussen diverse zagerijen en bewerkers in Scandinavië en Rusland in eigen beheer. Hierdoor is Nordic Timber in staat om deelvrachten van diverse afladers te combineren tot één complete zending ten behoeve van één losadres. Het is ook mogelijk om, in overleg, deelvrachten te combineren ten behoeve van meerdere losadressen van dezelfde klant. Dat kan ook als het verschillende klanten betreft.