Houtoogst

Bij het oogsten van het vuren- en grenenhout voor Nordic Timber worden de exploitatieteams rechtstreeks aangestuurd door de zagerijen op basis van de actuele marktvraag.

Met betrekking tot de exploitatie van de Zweedse productiebossen is er, volgens de Swedish Forest Agency, in 2011 ongeveer 88.8miljoen bruto m3 staand volume geoogst. Netto geoogst, betekende dit ongeveer 72.1miljoen m3 volhout zonder schors. Hiervan is ongeveer 34.5miljoen m3 daadwerkelijk gebruikt voor zaaghout, 31.2miljoen m3 voor de pulpindustrie en 5.9miljoen m3 voor de bio-energie.
(bron; Skogsstatistisk arsbok 2012)

Gezien deze statistieken kan er worden vastgesteld dat slechts circa 38-40% van een boom daadwerkelijk gebruikt kan worden voor de productie van kwaliteitshout. Dit wordt ook wel het zaagrendement of “saw-yield “ genoemd en moderne zagerijen zijn tegenwoordig zo ingericht dat een zo hoog mogelijk zaagrendement uit de stammen behaald wordt.

Alvorens de stammen de zagerij binnengaan om verder verwerkt te worden wordt de kwaliteit bepaald door onafhankelijke keurmeesters van de “Swedish Timber Measurement Council”. Deze zijn in dienst van de Zweedse overheid en in de zagerijen aangesteld om zo een realistisch kwaliteitsoordeel en eerlijke prijs te garanderen voor de boseigenaren, rondhouthandel, zagerijen en uiteindelijk ook voor de afnemers van het gezaagde eindproduct.

Gedurende 2011 sorteerde de “Swedish Timber Measurement Council” 94,6miljoen m3 aan hout. Hiervan was 36.3miljoen m3 stamhout, 41.7miljoen m3 pulp, 10.2miljoen m3 houtsnippers en 6.5miljoen m3 zaagsel en houtresten ten behoeve van de bio-energie.
(bron; Skogsstatistisk arsbok 2012)

Nordic Timber laat bij diverse zagerijen verschillende producten produceren en op voorraad leggen die bestemd zijn voor specifieke afzetmarkten binnen en buiten Europa. Door dit gehele traject in eigen beheer te organiseren kan Nordic Timber snel anticiperen op de vraag vanuit de markt, wat er in de bossen geëxploiteerd wordt, wat er daarna in de zagerijen geproduceerd wordt, en wat er op voorraad moet liggen voor de klant.